Mia to wczesna odmiana jadalna. Jej owalne bulwy mają gładką skórkę o regularnych kształtach, idealnie nadającą się do mycia i obierania mechanicznego.
Typ lekko zwięzły AB, cechuje się niską podatnością na przebarwianie podczas gotowania, ma wyjątkowo dobry smak. Zawartość skrobi ok. 12%.
Kształt: | owalny | Oczka: | płytkie |
Wielkość: | średnia | Skórka: | gładka |
Ilość: | średnia | Miąższ: | żółty |
Plenność: | wysoka | Sort: | wyrównany |
Bulwy są odporne na: uszkodzenia mechaniczne, nicienie, przebarwienia po obiciach, ciemnienie po ugotowaniu.
Rak: | brak | Nicienie: | Ro1, Ro4 |
Wirus Y: | wysoka | Czarna nóżka: | wysoka |
Liściozwój: | średnia | Rdzawa plamistość: | b. wysoka |
Zaraza: | wysoka | Mokra zgnilizna: | wysoka |
Parch: | średnia | Rhizoktonia: | wysoka |
Mia odznacza się szybkim przyrost masy liści od posadzenia do zwarcia rzędów, ma średni pokrój krzaka, krzaki są wysokie. Kwiaty białe, ilość kwiatów niewielka.
Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, kiełki długo utrzymują stan spoczynku.
Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj.