Lambada
Cel

Odmiana Lambada jest ziemniakiem jadalnym o dużej wydajności i zwięzłej strukturze podczas gotowania, z grupy średnio wczesnego dojrzewania. Wyróżnia się kształtnymi, owalnymi do podłużnie owalnych bulw, o dobrych jakościowo właściwościach spożywczych. Bardzo dobrze nadaje się do pakowania oraz do przechowywania. Można jej używać do produkcji uszlachetnionych produktów ziemniaczanych  (frytki). Nadaje się do obróbki termicznej (smażenie, gotowanie) i pakowania.

Wartość spożywcza

Typ zwięzły podczas gotowania (typ B), niewielka skłonność do przebarwiania się po ugotowania, dobra w smaku, o zawartość skrobi 14-15%. Nadaje się do obróbki termicznej (smażenie, gotowanie) i pakowania.

Charakterystyka bulw

Kształt bulw krągło-owalny do podłużnie-owalnego, o płytkich oczkach, skórka gładka lekko posiatkowana, kolor miąższu żółty, plenność wysoka, wielkość bulw średnia, plon wyrównany, sort wyrównany.
Niewielka skłonność do czarnej plamistości, niewielka skłonność do przebarwiania.

Odporność na:

Nicienie: R01, R04                                                                  Mokra zgnizlizna: wysoka
Raka: patotyp D1                                                                     Czarna nóżka: wysoka
Wirus Y: bardzo wysoka                                                           Rhizoctonia: wysoka
Liściozwój: średnia do niskiej                                                    Rdzawa plamistość: wysoka
Gnicie bulw: średnia                                                                 Parch: średnio wysoka

Cechy wegetacyjne

Równomierne wschodzenie, szybkie zwieranie rzędów, średni do mocny rozwój roślin,
krzaki średniowysokie do wysokich, typ o wyważonym stosunku masy liści do łodygi, nie kwitnie bądź kwitnie bardzo słabo.

Zdolność przechowalnicza


Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, bardzo długi spoczynek kiełkowania

Wymogi odnośnie gleby i wilgotności

Lambada preferuje glebę z dostatecznym zaopatrzeniem w wodę. Jest trochę wrażliwa na dłuższe okresy upałów. Szczególnie w takich warunkach bardzo skuteczne jest deszczowanie.







Wybór areału i deszczowanie
Lambada
preferuje grunty znajdujące się w dobrej kulturze rolnej i dostatecznie zaopatrzone w wodę. Korzystne jest zapewnienie możliwości deszczowania, aby w pełni wykorzystać wysoki potencjał plonowania w czasie długotrwałych okresów suszy.

Sadzenie
Ponieważ Lambada cechuje się długim okresem spoczynku bulw, należy w porę przygotować materiał sadzonkowy do kiełkowania, a sadzenie przeprowadzić w czasie typowym dla regionu. Korzystne jest zaprawianie sadzeniaków przeciwko rizoktoniozie.
Dla rozstawy rzędów wynoszącej 75 cm zaleca się, by odstęp między sadzeniakami wynosił 30 – 33 cm, w przypadku upraw na potrzeby produkcji suszonych ziemniaczanych wyrobów jadalnych odstęp ten powinien wynosić tylko 30 cm. Gniazdo bulw jest zwarte i znajduje się na średniej głębokości.
Przy starannym formowaniu redlin na wysokość 30 – 35 cm i szerokość 55 – 60 cm bulwy mogą być sadzone na normalnej głębokości.

Nawożenie
Dawkę nawozu należy obliczyć na podstawie wyników badania gleby i dostosować ją do warunków lokalnych.
Chcąc uzyskać wysokie plony na gruncie o średnim stanie zaopatrzenia należy stosować się do następujących zaleceń, określających ilości orientacyjne:

P2O5                                  80 – 100  kg/ha
K2O                                  220 – 250  kg/ha
MgO                                     50 – 70  kg/ha
N (łącznie z Nmin)              160 – 180  kg/ha

W przypadku uprawiania odmiany w roli ziemniaka uszlachetniającego należy zredukować ilość potasu o 20% i aplikować go w formie siarczanowej.

Ochrona roślin
Nasze dotychczasowe obserwacje świadczą o braku szczególnej wrażliwości na ogólnodostępne w handlu herbicydy. Jeżeli zabiegi wykonywane są w odpowiednim czasie, przed wzejściem roślin i z przestrzeganiem zalecanego dawkowania, nie należy obawiać się uszkodzenia rośliny.
Konieczna jest profilaktyka i regularne zwalczanie zarazy ziemniaczanej.

Zbiór i przygotowanie do sprzedaży
Odmiana Lambada wyróżnia się doskonałą jakością dla celów spożywczych i żółtą barwą miąższu. Przy delikatnym zbiorze i przygotowaniu partii dojrzałych bulw z mocną łupiną, pozwala ona przygotować towar wysokiej jakości. Długi okres spoczynku bulw Lambady stwarza dobre możliwości dla zachowania wysokiej jakości w czasie długiego składowania.

[<<< wstecz]