Alegria jest bardzo plenną odmianą jadalną, która w grupie odmian średnio wczesnych cechuje się stosunkowo wczesnym dojrzewaniem. Ze względu na kształt bulw Alegria jest polecana do pakowania, a dzięki niewielkiej skłonności do gnicia bulw i kiełkowania, stanowi doskonałą odmianę do przechowywania. Można ją wykorzystywać także do produkcji domowych frytek i suszu ziemniaczanego.
Typ lekko zwięzły "B", cechujący się: niewielką podatnością na przebarwianie podczas gotowania, dobrym smakiem. Nadaje się do produkcji frytek. Zawartością skrobi ok. 15%.
Kształt: | owalny | Plenność: | wysoka do bardzo wysokiej |
Głębokość oczek: | płytkie | Wielkość: | średnia do dużej |
Skórka: | lekko-siatkowana | Ilość: | średnie |
Miąższu: | jasnożółty - żółty | Sort: | wyrównany |
Bardzo niewielka podatność na czarną plamistość, niewielka do średniej skłonność do przebarwiania się po obraniu.
Raka ziemniaka: | Brak | Czarna nóżka: | wysoka |
Mątwika ziemniaczanego: | Ro1, Ro4 | Rhizoktonia: | wysoka |
Wirus Y: | bardzo wysoka | Rdzawą plamistość: | wysoka |
Liściozwój: | wysoka | Gnicie bulw: | wysoka |
Zarazę ziemniaka: | średnia | Parch: | wysoka |
Alegria równomiernie wschodzi, w początkowym okresie ma szybkie tempo rozwoju, krzak są wysokie, o wyważonym stosunku masy liści do łodygi, pokrój na wpół wyprostowany, kwiaty są białe, ilość kwiatów średnia.
Alegria ma bardzo dobrą zdolność przechowalniczą, średni okres spoczynku bulw.
Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do
gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj.