Wega NN
[<<< wstecz]
1. Przeznaczenie

WEGA jest odmiana wczesną i bardzo wysokoplenną odmianą jadalną, lekko zwięzłą podczas gotowania i posiadającą doskonałe walory spożywcze.

2. Wartość spożywcza

Ze względu na niezwykle słabą skłonność do przebarwień w stanie surowym i do ciemnienia podczas gotowania ciemnożółte bulwy poleca się zarówno do użytku domowego jak również do wytwarzania półproduktów. Średnia zawartość skrobi wynosi 12 %.

3. Właściwości bulw

Kształt bulw:                     owalny                   Głębokość oczek:      oczka płytkie
Wielkość bulw:                 średnia                   Łupina:                      posiatkowana
Zawiązywanie bulw:           średnie                   Kolor miąższu:          ciemnożółty
Plenność:                         bardzo wysoka        Sort:                         bardzo wyrównany

4. Odporność na:

Nicienie:                           Ro1, Ro4                Raka:                        D1
Zgorzel podstawy łodygi:    wysoka                  Gnicie bulw:               bardzo wysoka
Zarazę ziemniaka:             wysoka                   Wirusa Y:                 bardzo wysoka  
Rdzawą plamistość:          bardzo wysoka        Parch:                       średnia
Liściozwój:                       średnia                    Rizoktoniozę:            wysoka


5. Cechy wegetacyjne:

W początkowym okresie średnie tempo rozwoju, krzak wysoki, kwiaty białe, średnia ilość kwiatów.

6. Zdolność przechowalnicza:

Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, średni okres długości spoczynku bulw

Uwaga

Atrakcyjne bulwy tej odmiany, niewykazujące prawie żadnych skłonności do czarnej plamistości i posiadające bardzo niską wrażliwość na uszkodzenia, stwarzają najlepsze warunki do tego, by wprowadzić na rynek ziemniaki o wysokiej jakości oraz by zbiór ziemniaków przebiegał bezproblemowo.