[<<< wstecz]
Soraya NN

1. Przeznaczenie

Soraya jest wysoko plenną odmianą jadalną, średnio wcześnie dojrzewającą. Ze względu na żółty miąższ i wysoką odporność na przebarwienia Soraya polecana jest jako ziemniak o wysokiej jakości, świetnie nadający się do zastosowania w gastronomii, a także do wyrobu żywności typu „wygodna” i w przemyśle przetwórczym.

2. Wartość spożywcza

Odmiana lekko zwięzła podczas gotowania (Typ A/B), o niezwykle małej skłonności do przebarwiania się po obraniu i bardzo małej skłonności do przebarwiania po gotowaniu. Atrakcyjny ziemniak jadalny, o żółtym miąższu i stabilnym kształcie bulw okrągło-owalnych do owalnych, gładkiej skórce i płytkich oczkach powoduję, że odmiana ta doskonale nadaje się do mycia i pakowania oraz obierania. Zawartość skrobi około 13 %.

3. Właściwości bulw

Kształt bulw:                     okrągło-owalny do owalnego              Głębokość oczek:  oczka płytkie
Wielkość bulw:                  średnia                                            Skórka:                 gładka
Zawiązywanie bulw:            średnie do wysokiego                       Kolor miąższu:      żółty
Plenność:                         bardzo wysoka                                  Sort:                    wyrównany

4. Odporność na:

Rak ziemniaka:                  Brak                                               Mątwika:               Ro1 , Ro4
Rhizoktonia:                      bardzo wysoka
                                Gnicie bulw:           bardzo wysoka
Czarna nóżka:                   bardzo wysoka                                 Zarazę ziemniaka: średnia
Rdzawą plamistość:           bardzo wysoka                                Wirus Y:                bardzo wysoka
Parch:                               bardzo wysoka                                Liściozwój:            średnio wysoka

5. Cechy wegetacyjne:

W początkowym okresie szybkie tempo rozwoju, pokrój na wpół wyprostowany do szerokiego, krzak średniej wysokości do wysokiego, kwiaty białe, bardzo nieliczne. Niskie wymagania azotowe, maksymalnie: Nmin - 80 kg/ha.

6. Zdolność przechowalnicza:

Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, okres spoczynku bulw średni do długiego.