Penni
Uwaga

Drobny ziemniak odmiany PENNI otwiera przed konsumentem i przemysłem przetwórczym nowe możliwości zastosowania. PENNI cechuje przy tym bardzo stabilna jakość i wartość spożywcza.


Przeznaczenie

PENNI
jest odmianą drobną, wczesną, lekko zwięzłą podczas gotowania, o doskonałych walorach spożywczych. 


Wartość spożywcza
Ze względu na swoją wielkość, niezwykle słabą skłonność do przebarwień w stanie surowym oraz do ciemnienia podczas gotowania żółte bulwy poleca się do wytwarzania półproduktów, szczególnie tzw. ziemniaków „baby”. Smak nowej odmiany powinien przekonać także do spożycia w gospodarstwie domowym. Średnia zawartość skrobi wynosi 14%.


Właściwości bulw


Kształt bulw:okrągłoowalny                                                                             Łupina:gładka
Plenność:średnia                                                                                             Głębokość oczek:płytkie
Zawiązywanie bulw:bardzo wysokie                                                              Kolor miąższu:żółty
Wielkość bulw:bardzo mała                                                                            Sort:wyrównany


Odporność na:


Nicienie:Ro1,4                                                                                                   Liściozwój:średnia
Raka:D1                                                                                                              Gnicie bulw:średnia
Parch:średnia                                                                                                    Zarazę ziemniaka:średnia do wysokiej
Zgorzel podstawy łodygi:wysoka                                                                    Rizoktoniozę:wysoka
Wirus Y:bardzo wysoka                                                                                    Rdzawą plamistość:bardzo wysoka


Cechy wegetacyjne

W początkowym okresie średnie tempo rozwoju, krzak średniej wysokości, kwiaty białe, ilość kwiatów niewielka do średniej.

Zdolność przechowalnicza
Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, długi okres spoczynku bulw.






[<<< wstecz]