Merlot
Przeznaczenie

Merlot
jest odmianą średnio późną, o charakterystycznej czerwonej skórce, plenną, lekko zwięzłą podczas gotowania, o bardzo dobrych walorach spożywczych.

Wartość użytkowa


Bulwy cechuje średnia zawartość skrobi na poziomie około 16%. Dzięki dobrym zdolnościom przechowalniczym może być dostępna w sprzedaży przez długi okres czasu zachowując dobrą stabilność i jakość. Nadaje się również do mycia i pakowania.

Właściwości bulw

Kształt bulw: podłużno owalny                                                  Głębokość oczek:oczka płytkie
Wielkość bulw: średnia do dużej                                               Łupina:gładka do siatkowanej
Zawiązywanie bulw: średnie                                                      Kolor miąższu: jasnożółty
Plenność: wysoka                                                                   Sort:wyrównany

Odporność na:

Nicienie:Ro1                                                                            Rak ziemniaka:D1
Zgorzel podstawy łodygi:wysoka                                               Gnicie bulw:bardzo wysoka
Zaraza ziemniaka:średnia do wysokiej                                       Rdzawa plamistość:wysoka
Wirus Y:średnia                                                                       Parch:wysoka
Wirus liściozwoju:bardzo wysoka                                              Rizoktonia:wysoka

Cechy wegetacyjne:

W początkowym okresie średnie tempo rozwoju, krzak średniej wysokości, łodygi o czerwonym zabarwieniu, kwiaty czerwono-fioletowe, ilość kwiatów średnia.


Zdolność przechowalnicza:

Bardzo dobra zdolność przechowalnicza.


Uwaga !

Czerwone bulwy o pięknym kształcie, bardzo smaczna.
[<<< wstecz]