Maxilla
[<<< wstecz]
1.Zastosowanie:

Maxilla jest  odmianą średnio-późną z przeznaczeniem dla przemysłu skrobiowego. Charakteryzuje się wysokim plonem bulw, zawartość skrobi ok. 21%.

2.Właściwości bulw:

Kształt: okrągło-owalne                                                            Oczka: średnio głębokie
Wielkość:duże                                                                         Skórka: posiatkowana
Ilość:średnia                                                                            Miąższ:jasno żółty
Plenność:średnio-wysoka                                                         Sort: wyrównany

3.Odporność na:

Raka:D1                                                                                 Nicienie: RO1, RO4
Wirus Y:bardzo wysoka                                                            Zaraza:średnio wysoka
Czarna nóżka:wysoka                                                              Plamistość:bardzo wysoka
Parch:średnia                                                                          Liściozwój:bardzo wysoka
Rhizoctonia:orednia

4.Cechy wegetacyjne,

Krzak średni do wysokiego, szybki wzrost, łodygi proste. Szybki rozwój liści, dobre pokrycie łodyg, kwiat koloru białego, średnia ilość.

5.Przechowywanie,

Dobra zdolność przechowalnicza, oredni okres spoczynku kiełka.