Maxilla
[<<< wstecz]
1.Zastosowanie:

Maxilla jest  odmianą średnio-późną z przeznaczeniem dla przemysłu skrobiowego. Charakteryzuje się wysokim plonem bulw, zawartość skrobi ok. 21%.

2.Właściwości bulw:

Kształt: okrągło-owalne                                                            Oczka: średnio głębokie
Wielkość:duże                                                                         Skórka: posiatkowana
Ilość:średnia                                                                            Miąższ:jasno żółty
Plenność:średnio-wysoka                                                         Sort: wyrównany

3.Odporność na:

Raka:D1                                                                                 Nicienie: RO1, RO4
Wirus Y:bardzo wysoka                                                            Zaraza:średnio wysoka
Czarna nóżka:wysoka                                                              Plamistość:bardzo wysoka
Parch:średnia                                                                          Liściozwój:bardzo wysoka
Rhizoctonia:orednia

4.Cechy wegetacyjne,

Krzak średni do wysokiego, szybki wzrost, łodygi proste. Szybki rozwój liści, dobre pokrycie łodyg, kwiat koloru białego, średnia ilość.

5.Przechowywanie,

Dobra zdolność przechowalnicza, oredni okres spoczynku kiełka.

WYSIWYG Web Builder